22 September Saturday 2018
Ana Sayfa / Tiyatrolar / Nejat Uygur Zamsalak (Saygıyla Anıyoruz)

Nejat Uygur Zamsalak (Saygıyla Anıyoruz)

SİTEMİZDEKİ TİYATRO OYUNLARINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ…

Güldürü Ustası Nejat Uygur Kimdir?


10 Ağustos 1927 yılında Kilis’de doğdu.Öğretmen bir annenin ve subay bir babanın üç oğlundan ortancası olan Uygur, eğitimini Anadolu’nun çeşitli bölgelerinde tamamladı.

İlkokulu Siirt, Ezine ve İntepe’de okudu ve bu dönemde tiyatroya müsamerelerle başladı. Sarıyer, Çanakkale ve Manisa’da ortaokulu tamamladıktan sonra Güzel Sanatlar Akademisi’nin Heykel Bölümü’ne girdi ama mezun olamadı. Tiyatroya profesyonel olarak 1949 yılında “Nejat Uygur Tiyatrosu” ile adım attı.

1943 yılında Sarıyer Halkevi’nde başladığı boksla beraber spora karşı ilgisi arttı. Atletizm ve su topu yanısıra iyi bir at binicisidir. 1952 yılında Nejla Uygur ile hayatını birleştirdi. 13 yıl süren Anadolu turneleri sürecinde sırasıyla Süheyl, Süha, Ahmet, Kemal ve Behzat adlı beş erkek çocukları dünyaya geldi. Süheyl ve Behzat babalarının deyimiyle “armut ağacının dibine düştüler” ve tiyatrocu oldular.


1998 yılında Kültür Bakanlığı’nca verilen Devlet Sanatçısı unvanını almıştır.
Uygur, 10 Eylül 2007’de beyin damarlarında oluşan bir tıkanıklık nedeniyle vücudun sol tarafında kısmi felç geçirdi.

Ödülleri
2007 – Altın Kelebek TV Yıldızları Yarışması “Tiyatroya Destek Yılı Özel Ödülü”
2006 – Kemal Sunal Kültür Sanat Ödülü “En İyi Tiyatrocu”
1999 – 22. Avni Dilligil Tiyatro Ödülleri “Belkıs Dilligil Onur Ödülü”

Filmografi
2007 – Beyaz Melek (film)
2004 – Vizontele Tuuba (Hacı Zübeyir)
1974 – Cafer’in Nargilesi
1971 – Cafer Bey İyi, Fakir Ve Kibar
1970 – Cafer Bey

SİTEMİZDEKİ TİYATRO OYUNLARINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

bursa escort bayan beylikdüzü escort bayan bursa escort bayan istanbul escort bayan istanbul escort bayan mersin escort escort kayseri escort bayan kocaeli escort bayan atasehir escort bayanlar istanbul escort
bursa escort bayan beylikdüzü escort bayan bursa escort bayan istanbul escort bayan istanbul escort bayan mersin escort escort kayseri escort bayan kocaeli escort bayan atasehir escort bayanlar istanbul escort